صافکاری خودرو یکی از حرفه های ترمیم خودرو می باشد که بیشتر برای رفع آسیب ناشی از ضربه خوردگی و زیبا سازی بدنه ماشین انجام می شود. در واقع اساتید صافکاری با ابزار های مدرنی که دارند، بدنه ماشین را ترمیم کرده و حتی بهتر از روز های اول به مشتری تحویل می دهند. اما این شغل یکسری اصطلاحات فنی ای دارد که مربوط به مراحلی از کار می باشند. به همین خاطر تصمیم گرفته ایم تا در این مقاله چند نمونه از اصطلاحات صافکاری را برای شما توضیح دهیم.
پی دی آر pdr
اولین موضوعی که می خواهیم راجب آن صحبت کنیم صافکاری پی دی آر است چون جدیدا خیلی راجب آن صحبت می شود؛ حتما از دیگران شنیده اید که برای صافکاری ماشین آن را پی دی آر کرده اند. PDR متدی است که برای ترمیم بدنه خودرو بدون فشار سنگین به بدنه ماشین استفاده می شود. مثلا میله صافکاری به عنوان یکی از اصلی ترین ابزار های این حرفه، ورق را از پشت کار ماساژ می دهد تا قری بیرون بیاید. اما توجه داشته باشید که pdr در بعضی شرایط معجزه نمی کند و این بستگی به مهارت صافکار دارد که چگونه روی ماشین شما کار کند. در ادامه برخی اصطلاحات صافکاری در دیتیلینگ را معرفی می کنیم.
لیسه گیری
اگر ماشین باز هستید، حتما دیده اید که روی بدنه بعضی ماشین ها یک سری خط و خش های خیلی باریکی وجود دارد اما رنگ از بین نرفته است. در این شرایط باید لیسه گیری انجام شود که مواد خاصی دارد.
مراحل لیسه گیری به این صورت است که فرد پودر مخصوص را با سطح صاف به آرامی روی خطوط می کشد. البته این کار باید کاملا توسط یک متخصص انجام شود چون به تمرکز بالایی احتیاج دارد و رنگ هم آسیب نبیند.
پولیش
پولیش محلولی است که برای برطرف کردن خط و خش استفاده می شود اما تفاوتی که نسبت به لیسه گیری دارد، در این است که پولیش با ایجاد کردن اصطکاک این کار را انجام می دهد؛ در حالی که لیسه گیری باید به نرمی صورت بگیرد. پولیش ها درجات زبری مختلفی دارند که مکانیزم عملکرد دستگاه پولیش این گونه است یک لایه از روی بدنه را بر می دارد و به این ترتیب هرگونه ذرات ریز و خراش هایی که وجود دارد از بین می رود.
حتما بخوانید: ترمیم تگرگ خوردگی ماشین
بتونه کاری
بتونه مواد خمیری مانندی است که انعطاف پذیر می باشد. به همین دلیل در زیر ترین لایه ی رنگ قرار می گیرد چون در نهایت یک سطح صافی را داشته باشیم.
بتونه کاری یکی از مراحل رنگ آمیزی خودرو می باشد و در شرایطی انجام می شود که رنگ از بین رفته باشد. البته شخصی که قرار است صافکاری کند تشخیص می دهد که از چه متدی استفاده کند. بتونه انواع مختلفی دارد که شامل سنگی، اپوکسی، پلی استر و فوری می باشد.
موج گیری
برآمدگی های که روی بدنه ایجاد می شوند، اصطلاحا به موج معروف هستند چون در این حالت بدنه ماشین از حالت صافی که دارد فاصله می گیرد. دلیل به وجود آمدن موج فقط ضربه خوردگی نیست و گاهی امکان دارد در طی فرآیند صافکاری اتفاق بی افتد اما کاملا قابل برطرف کردن است.
امروزه آنقدر دستگاه های پیشرفته و مجهزی به وجود آمده اند که روند صافکاری را خیلی بهتر کرده است.
فرم کاری
زمانی که شدت ضربه به حدی بوده که ورق بدنه خودرو از حالت اولیه خود خارج شده است، از یک سری ابزار ها برای فرم کاری استفاده می کنیم که می تواند جک، STP و حتی قالب تنه بادی باشد. بعد از این که ورق را به حالت اولیه خود برگرداندیم، مراحل صافکاری PDR و یا هر کار جزئی که می خواهیم روی آن پیاده سازی می نماییم.
بادگیری
وقتی ضربه ای به ورق وارد می شود، فاصله ی اتمی آن ها افزایش پیدا می کند و روی آن باد می افتد. یعنی اگر شما با انگشت آن ناحیه را لمس کنید احساس می کنید که ورق به صورت نامتقارن جا به جا می شود. در نتیجه با عملی به نام بادگیری این مسئله را برطرف می کنند. در گذشته با وسیله های حرارت دهی مانند شعله کاربید ورق را گرم می نمودند تا قابل انعطاف باشد و با ضربات قالب تنه آن را بادگیری می کردند. اما در این روش رنگ آسیب می بیند و کیفیت ورق خودرو به شدت پایین می آید. ولی الان به لطف دستگاه های بادگیری، بدون حرارت مستقیم و شعله از پشت کار این روند را انجام می دهند. یعنی اصول کار همچنان سنتی بوده اما وسیله ها تغییر کرده اند.
این پروسه ی فنی هم مانند خیلی از روش هایی که قبل تر به شما گفتیم، به مهارت و تمرکز بیشتری احتیاج دارد که بهترین نتیجه را بدهد. امروزه دستگاه بادگیری در کیفیت های بالا وجود دارد که اشخاص به صورت تخصصی از آن بهره می برند. مهم ترین مزیت آن ها بادگیری بدون رنگ می باشد که به نفع خیلی از مشتریان است.
جوشکاری
طبیعتا همه ی شما با جوشکاری آشنا هستید؛ اما چون بهتان قول داده ایم که راجب هرکدام از اصطلاحات صافکاری توضیح دهیم، جوشکاری عملی است که دو یا چندین فلز را به همدیگر متصل می کنند. مرسوم ترین جوش ها در صنعت صافکاری شامل جوش برق، جوش ceo2، جوش پلاستیک و جوش نقطه ای با دستگاه می باشد که در ادامه توضیح می دهیم.
جوش برق یا اینورتر معمول ترین روش برای اتصالات ساده می باشد که اهمیت خیلی زیادی ندارند.
جوش ceo2 با استفاده از گاز همین نام انجام می شود؛ دقت، ظرافت و قدرت خیلی بالاتری نسبت به جوش برق دارد و در صنعت صافکاری هم به کار می رود.
جوش نقطه ای: خیلی افراد تصور می کنند عملکرد این روش هم مشابه نام های قبلی است که به شما توضیح داده ایم اما نقطه جوش یک طرفه به عنوان وسیله ای برای کشش استفاده می شود و این امکان را می دهد تا روی نقطه خیلی دقیقی از بدنه کار کنید؛ چون همراه آن ها وسایلی مانند واشر استفاده می شود که می توان قری های خیلی ریز را برطرف نمود.
تفاوتی که در حالت دو طرفه وجود دارد، این است که برای چسباندن و جوش زدن قسمت های دوبل خودرو استفاده می شود. مثلا رکاب، پوسته ی سقف، دور گلگیر و …
جوش کاری فعالیت صنعتی ای می باشد که برای وصل نمودن چندین قطعه فلزی و غیر فلزی در کارخانجات، کارگاه ها و … مرسوم است؛ اما در صافکاری برای جوش دادن قطعه یا ابزار خاصی به بدنه استفاده می شود. مثلا در PDR با دستگاه نقطه جوش صافکاری، سری فلزی را می چسبانند و با کشش ضربه زن قری را بیرون می آورند.
مزیت دستگاه جوش در صافکاری PDR این است که هم کار خیلی تمیز تر پیش می رود و البته در زمان صافکار هم صرفه جویی می شود. همچنین ایمنی بیشتری برای سلامتی فراهم می کند.
شاسی کشی
شاسی اسکلت بندی اصلی ماشین می باشد که بقیه قطعات و اجزا روی آن سوار خواهند شد. بنابر این باید بسیار مستحکم ساخته شود که وزن را تحمل نماید. اما گاهی اوقات شاسی هم در اصابت خودرو آسیب می بیند و از فرم اولیه بیرون می آید. شاسی کشی در اصطلاحات صافکاری یعنی خودرو در نقطه ای فیکس می شود و با کشش معکوس آن را جا می اندازند.
رکاب کشی
رکاب قسمتی از بدنه می باشد که در امتداد درب های کناری وجود دارد تا افراد به راحتی سوار شوند؛ دوستانی که با قسمت های مختلف ماشین آشناییت دارند متوجه می شوند. شاید برایتان سوال باشد که آیا این ناحیه هم قابل صافکاری است؟ بله خوشبختانه اگر رکاب ماشین طی اصابت به عقب برود، با کشش می توان دوباره آن را درست کرد و نیازی به تعویض قطعات نخواهد بود. از این رو افراد هزینه کمتری برای خرید لوازم یدکی انجام می دهند.
سلام.خیلی باحال بود .بعضی هاشو شنیده بودم ولی معنیشو نمیدونستم.مرسی
خواهش میکنم
درود و خسته نباشید .بسیارعالی
سلامت باشید